2-DNEVNA UVODNA DELAVNICA POVEZOVALNE KOMUNIKACIJE

13– 14. maj 2017 (sobota in nedelja), od 9:00-17:00

Kadar naše potrebe v odnosih niso izpolnjene, se zaradi nesoglasij ali celo razprtij slabo počutimo, doživljamo jezo, nemoč, frustriranost, posledično je lahko tudi kakovost našega življenja slabša.

  • Kako zapolnimo vrzeli, luknje, strganine, ki nastajajo zaradi nesoglasij?
  • Kako lahko delujemo povezovalno v težkih situacijah, ko se kdo do nas vede nestrpno, razdiralno, morda izrazito agresivno, bodisi bližnji, znanci ali neznanci?
  • Kako graditi mostove z nekom, ki ima na prvi pogled popolnoma drugačne vrednote?
  • Kako povemo, kar nam leži na duši, ostanemo zvesti sebi in hkrati ohranimo stik z drugimi?
  • Kaj lahko naredimo, da nas bodo drugi slišali, razumeli in se sodelovalno odzvali?

Učinkovit pristop temelji na svetovno uveljavljenem modelu nenasilne komunikacije, ki ga je razvil ameriški psiholog dr. Marshall Rosenberg. Uporaben je za vsakega posameznika, v vseh odnosih in deluje, četudi naš sogovornik nič ne ve o tem.

Na delavnici bo poudarek na razumevanju sebe, vzpostavljanju poglobljenega stika s sabo, sočutnim odnosom do drugih in pristnim izražanjem v skladu s svojo edinstvenostjo, s svojimi potrebami in vrednotami, na način, ki ohranja spoštljive, iskrene, sočutne odnose. Ko jasno in iskreno komuniciram na povezovalen način, si povečam možnosti, da bo tudi drugi spremenil svoje vedenje. Naš namen bo, da odpremo prostor možnosti za iskanje rešitev, ki pogosto izpolnijo potrebe vseh udeleženih.

:::

Model povezovalne komunikacije je izrazito izkustven, zato bomo na delavnici izvedli vrsto interaktivnih vaj, ki bodo doprinesle k jasnosti, kako model deluje. Delo bo potekalo na resničnih primerih iz vsakodnevnega življenja udeležencev.

Udeleženci bodo spoznali in vadili naslednje veščine povezovalne komunikacije:

  • opazovanje, kako nevtralno slišati/videti/zaznati sebe, drugega in okoliščine,
  • zavedanje svojih predpostavk, prepričanj, sodb;
  • vživljanje vase in v druge;
  • prepoznavanje občutkov in potreb pri sebi in drugih,
  • vzpostavljanje sočutnega stika s sabo in drugimi,
  • pristno povezovalno izražanje.

:::

Prijave

V kolikor vas zanima več, ali se vam porajajo vprašanja, nama lahko pišete na jakakovac@hotmail.com ali svetlana.saljic@gmail.com. Prijavnico izpolnite najkasneje do 5. maja na tej povezavi.

Cena za fizične osebe je 100 EUR, za pravne osebe pa 150 EUR. Podatke za plačilo vam pošljeva po prijavi. V kotizacijo je vključena izvedba delavnice, kava/čaj v odmorih in gradiva.

:::

O voditeljih delavnice:

portret-jaka

Jaka Kovač je trener neformalnega izobraževanja in facilitator, več kot deset let vodi izobraževanja in delavnice na področju prostovoljskega in mladinskega dela. Z nenasilno komunikacijo se je srečal pred 6 leti, od takrat se redno udeležuje izobraževanj in vadbenih skupin, vnaša jo tudi v svoje delo s prostovoljci, mladinskimi delavci, učitelji, športnimi trenerji in begunci. Je v procesu certifikacije za mednarodnega trenerja nenasilne komunikacije pri Centru za nenasilno komunikacijo.  Več let je tudi praktikant skupinskega dialoga, vodi delavnice meditacije, 20 let je bil trener juda.

Svetlana Šaljić je tehnična direktorica v družbi za elektronsko poslovanje SETCCE, uveljavljena strokovnjakinja na področju razvoja programske opreme in snovanja novih produktov. Ob tem je izkušen moderator skupinskih procesov, dolgoletni praktik skupinskih dialogov in povezovalne komunikacije (NVC), kar vse uspešno vključuje v poslovna okolja kot podporo za učinkovito sodelovanje in snovanje rešitev. Je v procesu certifikacije za mednarodnega trenerja nenasilne komunikacije pri Centru za nenasilno komunikacijo.  

 

PRETEKLE OBJAVE