Prvič v našem studiu ali rabite reset?


Lahko se nam priključite kadarkoli med letom.
Ponujamo vam program Uvod v svet joge, da se spoznate z vsemi našimi učitelji in stili joge, ki jih ponujamo. Tako si boste lažje ustvarili svojo najljubšo rutino in urnik.


Preberite si navodila za vadbo, preglejte urnik in pridite na prvo uro vsaj 15 minut prej. Še vedno ne veste kje in kako bi začeli? Pišite nam na joga.soba@gmail.com, če imate kakršnakoli dodatna vprašanja, na katera na tej strani niste našli odgovora. Potrudili se bomo, da vam odgovorimo še isti dan.


Kaj je joga?

Joga praksa ima veliko funkcij. Razvija in poglablja samozavedanje, čuječnost, nas okrepi in uravnovesi ter spremeni našo govorico telesa. Joga preoblikuje in postavi na mesto poškodovane ali slabo razvite kosti, mišice in vezi. Uglasi naš živčni sistem, da se lažje prebijamo skozi vsakdan. Usmeri in raztegne naše misli do ciljev, ki smo si jih zastavili. Popravi telesno držo in s tem omogoči boljšo funkconalnost telesa. Ob izvajanju položajev organiziramo, masiramo, stiskamo in raztegujemo organe oziroma svoje telo in tako sproščamo nakopičena čustva. Z jogo se počutimo bolj varni, uravnoteženi, sposobni in odporni. Joga nam da orodja, s katerimi lahko ustvarjamo boljše počutje in zdravje.


Opis vadb

Vinjasa joga

Vinjasa pomeni postaviti na mesto (na poseben način). Velikokrat jo prevajajo tudi kot flow (angleško: tok). Na uri izvajamo skrbno pripravljena zaporedja jogijskih položajev (asan). Gibanje iz ena asane v drugo povezujemo z dihanjem, ki se odraža v tekočem, ‘flowy’ zaporedju, ki skorajda izgleda kot ples. Vinjasa joga je splošno ime za vsako tekočo vadbo joge (kjer povezujemo gibanje z dihanjem), a vsak učitelj ji doda intenziteto in osebno noto. (Ure vodi Anja)

Backbending / upogibanje nazaj

Iyengar joga

Pri Iyengarjevi hatha jogi se poudarjajo natančnost pri izvedbi položajev, uporaba pripomočkov, ustreznost sekvenciranja in čas držanja položajev. Telesna poravnanost pripomore k harmoničnemu in anatomsko pravilnemu načinu razvijanja telesa, tako da se ob pravilni vadbi učenec ne poškoduje. Iyengar je, ob ugotavljanju različnih telesnih specifik in zmogljivosti posameznikov, uvedel uporabo vrste pripomočkov, kot so kocke (lesene ali penaste), trakovi, stoli, palice, špage in odeje. Pripomočki pomagajo pri doseganju in vzdrževanju pravilne telesne drže v posameznem položaju, kar učencem omogoča varen in dostopnejši način izvajanja asan, ki bi zanje bile zaenkrat še prezahteven. Več o Iyengar Jogi. (Ure vodi Goran)

Hatha joga

Hatha joga ni le fizična joga. Beseda hatha je sestavljena iz dveh besed, “ha” in “tha”, ter predstavljata dve različni sili v telesu, solarno ali življenjsko silo in lunarno ali mentalno silo. Ravnovesje med tema dvema silama je namen hatha joge. Ura je zasnovana tako, da na začetku pozornost namenjamo postopnem prebujanju in zavedanja telesa in diha. Vadbo postopno stopnjujemo s prehodi med različnimi asanami in zadrževanjem le – teh. Uro učiteljica vodi z nazornim prikazom in jasnimi napotki, kako pravilno izvesti položaj. Z uporabo pripomočkov ( kvadri, trakovi, deke, bolsterji, stoli ) lažje in varno ostajamo dlje časa v položaju. Vadba je primerna za začetnike, starejše in vse, ki si želijo bolj umirjene prakse, ampak zato nič manj intenzivne. (Ure vodi Vanja)

Regenerativna joga

Na nedeljski regenerativni jogi je telo popolnoma podprto z različnimi jogijskimi pripomočki. Na ta način se mišice sprostijo prevelike napetosti, posledično pa se sprostimo tudi mi – tako na fizični, kot tudi na mentalni ravni. (Ure vodi 1x/mesečno Vanja)

Vitalna hrbtenica

Celostna vitalna vadba vključuje tehnike iz Joga Terapije varnega gibanja s poudarkom na zavedanju svojega telesa, predvsem hrbtenice. Jogijsko procesno delovanje se začne s potovanjem iz glave v telo. Preko vaj stabilizacije in mobilizacije sklepov gradimo dobre temelje našega mišično skeletnega sistema. S povečevanje moči in vzdržljivosti ter enako pomembno zavestno sprostitvijo posameznih mišičnih skupin dosežemo telesno ravnovesje. Samo krepitev ali sprostitev vodita do neravnovesja. Zaradi današnjega hitrega in stresnega stila prihaja do motnje v komunikaciji med možgani in mišicami, posledica je lahko kronična mišična napetost in bolečine. Z osredotočenostjo se spopadamo s stanjem nemirnega uma in preko vadbe zaznamo in občutimo globlje mišične skupine (trebušni, hrbtni del), ki so ključne za stabilnost centra. Vadba izboljšuje telesno držo, omili bolečine in pripomore k dolgoročnemu dobremu počutju. (Ure vodi Mateja)

Joga Flow

Imate željo po lahkotnosti, obvladovanju telesa in vzpostavljanju stika s sabo in sedanjim trenutkom. Pri večerni tekoči joga vadbi  se asane mehkobno prepletajo med seboj. Od hitrejšega se počasi spustimo v počasen ritem, ki nas podpre pred spanjem.  Pri vadbi s pomočjo jogijskih pripomočkov (trak, kvader,stol, FeetUp…)  poskrbimo za večjo gibljivost, mišično vzdržljivost in moč, hkrati pa tudi večjo koncentracijo in umirjenost uma. (Ure vodi Mateja)

Individualne ure

Individualne ure joge in meditacije so namenjene tistim, ki vam vadba v skupini ni blizu, vam obstoječi urnik vadb ne odgovarja, oziroma bi radi bolj svojim potrebam prilagojeno vadbo. Za vse informacij glede individualnih ur pišite na joga.soba@gmail.com


A fulfilling practice fills in what is missing. A fleeting practice leaves one grasping for what they already hold. A wholesome practice addresses the whole condition of the individual. A meditative practice moderates, mediates, and puts one in the middle of oneself.


Navodila za vadbo

Pred vadbo

HRANA IN PIJAČA Jogo je najbolje vaditi s praznim želodcem, priporočamo vam, da zadnji obrok zaužijete dve do tri ure pred vadbo. Pred vadbo popijte kozarec ali dva vode, med vadbo pitje odsvetujemo, saj tako lažje ohranjamo primerno toploto v telesu.

OBLAČILA Med vadbo nosite lahka in udobna oblačila, ki omogočajo nemoteno gibanje.

POTREBUJETE Joga blazino (ki si jo lahko brezplačno izposodite v Joga sobi) in brisačo.

IZOGIBAJTE SE Močnim vonjem (deodorantom, eteričnim oljem, parfumom, kolonjski vodici). To velja tudi za vašo joga blazino, obleke in telo – tako bomo lažje ohranjali svežino prostora.

PRIDITE PRAVOČASNO Če prihajate na vadbo prvič, vas vabimo, da pridete vsaj 15 minut prej, da vam razkažemo prostor in v miru izpolnite vpisni list.

Ob prihodu

BOSIH NOG Čevlje pustite v beli omari ali poličkah na stopnišču. V vseh ostalih prostorih uporabljajte copate oziroma bodite bosi.

ELEKTRONSKE NAPRAVE Izklopite jih. Če ste dežurni (zdravnik …), jih, prosimo, nastavite na vibracijo in nas na to opozorite.

KOMUNIKACIJA Če imate kakršnekoli poškodbe, omejitve, skrbi, jih pred vadbo zaupajte svojemu učitelju.

VSTOP V PROSTOR Vstopajte v tišini, vzemite pripomočke, ki jih potrebujete, in se namestite.

Med vadbo

POLOŽAJ OTROKA Kadarkoli potrebujete počitek lahko zavzamete položaj otroka in se vanj vračate, tudi če ga učitelj specifično ne omeni.

KOMUNIKACIJA Če vas karkoli boli, moti ali imate vprašanje, pokličite učitelja. Prosimo vas, da se izogibate glasnemu govorjenju, saj s tem motite vadbo ostalih udeležencev.

UČITELJEVA NAVODILA Bodite pozorni na učiteljeva navodila, jim poizkusite slediti in se pri tem opazovati. Položaje izvajajte počasi, postopoma in potrpežljivo. Če čutite, da položaja iz kakršnegakoli razloga (poškodba, bolečina …) ne morete izvesti, obvestite učitelja in ta vam bo ponudil modifikacije ali alternativni položaj.

ZAMUJANJE V kolikor zamudite vadbo, se v tišini priključite skupini in šele po začetni umiritvi vadbe vzamite blazino in pripomočke, ki jih boste potrebovali.

SHAVASANA ali položaj mrtvaka (ležanje na hrbtu) je zadnji položaj, ki ga na uri izvajamo. Je pomemben del joga ure in ga, če je le možno, ne preskočimo, tudi če se nam mudi. V Shavasani telo prebavi in si zapomni vse, kar smo med uro naredili.

Po vadbi

POČISTITE PROSTOR/BLAZINO Če ste si izposodili blazino v Joga sobi, jo prebrišite. Čistilo (voda + kis + eterična olja) in krpice so na voljo v omari. Pobrišite tla, če so mokra od potu, ter pospravite pripomočke.

VPRAŠANJA Na koncu ure se pogovorite z učiteljem, če imate kakršna koli vprašanja.


Organizacije/podjetja

Vadba joge – paketi za zaposlene

Storilnost in kvaliteta dela sta zelo odvisni od splošnega počutja, zdravja in zadovoljstva zaposlenih. Že zgolj rekreativna joga kaže svoje regenerativne učinke, ki blažijo fizične in umske obremenitve sodobnih služb. Z vadbo joge se naučimo tehnik, s katerimi odpravljamo vzroke stresa. V Joga sobi ponujamo dve možnosti. Kot prvo možnost ponujamo jogo na vašem delovnem mestu, kjer se naučimo pravilne drže, osnov gibanja in dihalnih tehnik. Joga za podjetja/organizacije je prilagojena specifikam službe, tipologiji dela (delo v pisarni, proizvodnja itd.). Kot drugo možnost pa ponujamo organizaciji/podjetju, da sofinancira organizirano vadbo joge v našem studiu. V tem primeru se zaposleni razporedijo samostojno po skupinah, ki so na urniku Joga sobe.

Antistresne delavnice

Stres je v sodobnem svetu eden najpogostejših razlogov za različna obolenja in nervoze, pogosto botruje slabemu počutju, ovira dobre odnose med sodelavci in družinskimi člani ter blokira naše potenciale in ustvarjalnost. Na delavnici se bodo udeleženci naučili preprostih in učinkovitih vaj za sproščanje in poživljanje telesa in uma:

 • vaje iz Kriya Joge za sproščanje in poživljanje telesa;
 • dihalne vaje za zmanjšanje napetosti in umirjanje telesa in uma;
 • osnovne tehnike meditacije, ki pripomorejo k ohranjanju mirnosti in stika s seboj tudi v težavnih situacijah;
 • vaje, ki spodbijajo čuječnost, izboljšujejo koncentracijo in ozaveščajo vzorce obnašanja;
 • joga nidra (jogijski spanec) za globoko sporoščanje in regeneracijo;
 • sidranje željenega počutja.

Delavnica je izkustvena, udeleženci bodo vse vaje preizkusili tekom delavnice. Praksa bo podprta s teorijo in znanstvenimi dognanji o koristih tovrstnih vaj.

Delavnica povezovalne komunikacije za boljše odnose in večjo učinkovitost na delovnem mestu (vodi Jaka Kovač)

Dobra komunikacija je osnova za dobre, iskrene odnose in učinkovito sodelovanje, premalokrat (ali nikoli) pa nas le te učijo. Naučeni in navajeni smo, da poizkušamo svoje sogovorce nadvladati (ali se jim podrejati), premalokrat pa znamo in smo pripravljeni iskreno izraziti svoje občutke in potrebe ter vzpostaviti pristen stik s svojimi sodelavci. Na praktični delavnici bomo raziskovali naslednje teme:

 • Povezovalna komunikacija in vzpostavljanje iskrenega ter konstruktivnega dialoga tudi v težavnih situacijah;
 • ozaveščanje in razumevanje potreb in občutkov vseh vpletenih;
 • ustvarjanje prostora, ki spodbuja povezovalno komunikacijo;
 • preprečevanje in reševanje konfliktov;
 • razdiralni in povezovalni jezik;
 • empatično poslušanje – ključ do uspeha;
 • konstruktivno izražanje nezadovoljstva (kako reči ne in ostati v dobrem odnosu).

Delavnica je izkušenjska, vsebuje veliko praktičnih vaj, preko katerih lahko udeleženci raziskujejo svoje konkretne primere ter iščejo načine, kako vnašati učinkovite komunikacijske prakse v svoje delovno okolje.